Dahlia pinnata/jiřinka/pl.sm 00908

pošli přes

Moravo Seed zahradní potřeby

Jiřinka plnokvětá mix

Jiřinka je oblíbená letnička používaná k výsadbě na záhony  i k řezu. Tato odrůda se vyznačuje plnými velkými květy.Balení obsahuje 90 semen. Více informací

minimální množství je 10 množství tohoto výrobku

35 Kč
31 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Dahlia

Patří mezi nejznámější a nejoblíbenější zahradní květiny. Používají se na venkovní záhony a jsou vhodné i k řezu. Díky šlechtitelské práci existuje velký komplex kultivarů různých tvarů a celé škály barev. Jiřiny pocházejí z Mexika. Tam se původně dokonce hlízy jedly a používaly jako léčivé rostliny. Kvetou od konce července až do zámrazu. Podle odrůdy dorůstají od 25 cm do 2 m.

Existuje mnoho druhů květů. Podle tvaru květu se jiřiny dělí na : jednoduše kvetoucí jiřinky, sasankovité jiřinky, okružovité jiřinky, leknínovité jiřinky, dekorační jiřinky, kulovité jiřinky, pomponkovité jiřinky, kaktusovité jiřinky, semikaktusovité jiřinky, třepenité jiřinky a orchidejovité jiřinky.

Jak pěstovat jiřiny

  • Rostliny vyžadují vydatnou zálivku. Půda nesmí nikdy vyschnout. Požadují také slunečné stanoviště, ve stínu či polostínu nekvetou. Během růstu vyštipujeme postranní poupata a také odstraňujeme odkvétající květy, aby se rostliny nevyčerpávaly. K vyšším odrůdám umístíme podporu, aby se rostliny nezlomily. Nejpozději na konci října, opatrně rýčem vyjmeme baly s hlízami ze země. Nať odstraníme asi 7 cm od hlízy. Bal očistíme od hlíny. Hlízy necháme asi týden vysušit a umístíme je do suchého temného sklepa. Hlízy nesmí přemrznout! Pravidelně kontrolujeme, zda se na hlízách netvoří plíseň nebo zda nevlhnou.

  • Hlízy vysazujeme začátkem května na vzdálenost 30–90 cm dle odrůdy, asi 8 cm pod povrch. Hlízy sázíme vždy očkem nahoru.

  • Půda je vhodná dobře propustná, spíše písčitá. V těžkých a přemokřených půdách hlízy snadno hnijí.

  • V půdách těžkých a jílovitých je prospěšný přídavek rašeliny. V lehkých půdách pak přidáváme hnůj, nebo dobrý kompost. Pokud není půda příliš písčitá, tak během vegetace rostliny nepřihnojujeme. Na podzim je vhodné místo výsadby hojně zorat. Vhodné podzimní hnojení je Thomasovou moučkou, v dávce 5 kg/ha a 40 % draselnou solí 3 kg/ha. Pokud nebylo aplikováno hnojení hnojem, rozhodíme na jaře před zpracováním půdy sušený hnůj Organoferm v dávce 80-100g /m2 či plné hnojivo jako Cererit či Synferta v dávce 30-40g/m2. Po 2,5 měsících je vhodné hnojení plným hnojivem opakovat. Ve stejné dávce a zapravit jej okolo rostliny.

  • Na listech se objevují pomoučené skvrny, listy žloutnou a opadávají. Příčinou je padlí. Rostliny ošetřujeme fugicidy Sulikol, Topsin M 70 WP nebo Baycor 25 WP.

    Pokud jsou rostliny zakryté v šedohnědých povlacích na listech a stoncích, byly pravděpodobně napadeny plísní šedou. Ošetřujeme přípravky Novozir MN 80, Rovral 50 WP nebo Euparen Multi.

    Žlutozelené skvrny, které se objevují na starších listech, kde tmavnou a zasychají, listy pak předčasně schnou jsou příčinou napadení skvrnitosti listů. Rostliny takto napadené ošetřujeme fungicidy a zbavujeme je napadených listů.

    Virových infekcí je velmi mnoho - od mozaiky na listech až po deformace a nerovnoměrné vybarvení květů. Nejhorší je skutečnost, že viry napadají hlízy, tedy nezjistíme, že rostliny byly napadeny. Jediná ochrana je likvidace napadených rostlin a postřiky proti savému hmyzu (mšice, třásněnky), který přenáší virové infekce.

    Rostliny jsou samozřejmě napadány savými škůdci - mšicemi, molicemi, sviluškami a třásněnkami či klopuškami. Ošetřujeme insekticidy hlavně spodní strany listů, kde se hmyz zdržuje. Žluté lepové desky pochytají molice, z insekticidů lze použít Applaud25 WP, nebo Decis a Karate.

Parametry a specifikace

Druhjiřinka
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-