5 druhů odolných bylinek, které vám v kuchyni nesmí chybět!

5 druhů odolných bylinek, které vám v kuchyni nesmí chybět!

Daří se jim na záhonku i v truhlíku, všechny krásně voní, jsou zdravé a hezky vypadají. Jejich pěstování zvládne každý začátečník a v kuchyni díky nim vykouzlíte ty nejchutnější pokrmy. O jaké zázračné rostliny se jedná? Přece o bylinky!

Dokud je venku chladno, můžete bylinky pěstovat doma za oknem. V jarním období je ideální začít s předpěstováním sazeniček ze semínek. Použijte substrát pro výsev a semínka vysévejte do hloubky odpovídající asi dvojnásobku jejich velikosti. Řada bylinek má velmi drobná semínka, která bude na povrchu stačit jen zaprášit substrátem. Semínka udržujte stále ve vlhku, substrát nesmí vyschnout, v začátcích se proto bude hodit i rozprašovač na vodu.

Bylinky vyžadují dostatek světla. Přímé polední slunce ale může mladé rostlinky poškodit. Jakmile to počasí dovolí, přesuňte je na venkovní parapet. Bez obav můžete nechat bylinky trvale venku od druhé poloviny května. To je také správný moment pro vysazení předpěstovaných sazenic na venkovní záhony na zahrádce. Většina bylinek chvíli vydrží i pěstování v bytě, obvykle však trpí nedostatkem světla, což vede k vytahování, nerovnoměrnému růstu a zesvětlání listů. Pro hnojení bylinek používejte přírodní hnojiva.

1. Bazalka

Bazalka patří mezi bylinky, které se velmi snadno pěstují ze semínka. Kupovat hotové sazenice bazalky v zahradnictví je proto vcelku zbytečné. Vlastním výsevem určitě ušetříte a při dodržení základních pravidel je úspěch prakticky zaručen. V nabídce semínek bazalky si můžete vybrat celou řadu zajímavých odrůd různého vzrůstu i zbarvení a tvaru listů. Do truhlíků a nádob se nejvíce hodí nízké kompaktní odrůdy. Pěstování bazalky je natolik snadné, že můžete semínka vysévat třeba přímo do truhlíku, ve kterém pak bude růst bez nutnosti pozdějšího přepichování. Jen nevysévejte příliš hustě, vzešlé rostlinky případně protrhejte. Bazalka bude vděčná za substrát pro bylinky, ale poroste i v běžném zahradnickém substrátu. Venku vyžaduje maximálně slunné stanoviště a pravidelnou zálivku. Občas ji můžete přihnojit, ale není to úplně nutné. S výsevem doma za okno začněte od konce března, přímý výsev na záhon pak od května. Jednotlivé lístky můžete otrhávat průběžně. Květy odstřihněte dříve, než začne bazalka kvést (kvetení ovlivňuje chuť listů), nebo klidně seřízněte celou nať ve výšce cca 10 cm, bazalka znova obrazí. Bazalka je letnička, další jaro si vypěstujete novou. Lístky se hodí do salátů, na pizzu, ale také do polévek či pomazánek nebo na vyhlášené bazalkové pesto.

2. Majoránka

Pokud se vám zdá chuť sušené majoránky nezajímavá, čerstvá by vás mohla příjemně překvapit. Společně s blízce příbuznou dobromyslí (oregano) rozhodně stojí za trochu péče při pěstování. Majoránka se pěstuje jako letnička. Semínka vysévejte doma za okno v březnu a dubnu. Majoránka klíčí na světle, proto semínka na povrchu substrátu příliš nezasypávejte. Až rostlinky trošku zesílí, přesaďte je, aby měla každá dostatek místa. Vyzkoušet můžete i přímý výsev na záhony v květnu. Podobné je to i s oreganem s tím rozdílem, že je vytrvalé a můžete jej nechat v chladu přezimovat. Využití těchto bylinek v kuchyni je opravdu široké, hodí se skoro do každého jídla, oregano je typické pro italskou i řeckou kuchyni.

3. Kopr

Kopr je na pěstování velmi nenáročný, občas se ale vyskytnou problémy s mšicemi, pro které je mimořádně atraktivní. Pěstuje se výhradně ze semínek z přímého výsevu už od časného jara. Je otužilý, není třeba jej předpěstovávat doma. Postupným výsevem ve čtrnáctidenních intervalech si prodloužíte dobu sklizně. Dobře roste i v nádobách, pro které byly vyšlechtěny odrůdy s nižším vzrůstem. Na zahradě se často množí samovýsevem. Skvěle doplní zeleninové saláty, hodí se do polévek, bramborových jídel a je klíčovou surovinou pro (milovanou i nenáviděnou) koprovou omáčku.

4. Pažitka

Pažitku sice můžete zkusit vypěstovat ze semínka, někdy však docela dlouho trvá než trs dostatečně zesílí, abyste mohli její dlouhé pikantní lístky opakovaně sklízet. Pokud ji chcete pěstovat v truhlíku, pořiďte si raději dobře rozrostlou sazenici, případně požádejte někoho, kdo ji pěstuje na zahradě, abyste si mohli alespoň malý trs vyrýpnout. Tento postup se hodí i pro pěstování na záhonku, protože je rychlejší než přímý výsev. Pažitka je vytrvalá a bude se během let sama dál rozrůstat. S výsevem semínek je možné začít přibližně od dubna jak doma za okno, tak přímo na záhon. Osvědčilo se vysévání do hnízd vždy po několika semenech. Doma je citlivá na výkyvy teplot. Pažitka potřebuje slunečné stanoviště a špatně snáší sucho. Je nepostradatelná na chleba, do polévek nebo šťouchaných brambor.

5. Máta

Voňavá máta je tak nenáročná, že se na zahradě může časem stát nechtěným plevelem. Pěstuje se tolik druhů a kultivarů, že není vůbec snadné si vybrat. Svěží vůně může být klasicky mátová, silně peprmintová nebo třeba jahodová. Stejně tak se různé druhy máty odlišují zbarvením a tvary listů. Daří se jí ve vlhké, propustné půdě, má ráda polostín. Pokud ji budete pěstovat v nádobě zvládne i plné slunce, ale nesmíte zapomenout zalévat. Sucho by mohlo mátě velmi uškodit. Jistější variantou pěstování je nákup sazenic, pokusit se však můžete také o výsev. Semínka vysejte v březnu doma na světlé místo za okno, až rostlinky zesílí, přesaďte je. V druhé polovině května je můžete začít postupně přivykat na venkovní prostředí. Mátu často zastřihujte, aby se pěkně větvila. V kuchyni ji využijete nejen pro přípravu čaje a oživení koktejlů, ale také do ovocných salátů a na ozdobu sladkých dezertů. Experimentovat s ní můžete i ve slaných jídlech. Na podzim mátu v nádobách seřízněte a nechejte ji přezimovat v chladné místnosti.

Pomůcky, které usnadní péči o bylinky

Pro domácí předpěstování se velmi osvědčily praktické sadbovače, ze kterých se bylinky dobře přesazují. Mladým bylinkám se také bude líbit v pokojovém miniskleníčku s ventilací. Pokud nechcete nic vybírat a přitom si obstarat vše potřebné, bude se vám hodit Pěstíkova Sada k pěstování bylinek, kde najdete všechno potřebné pro pěstování několika druhů zároveň včetně truhlíku a substrátu.