Jak vybrat kompostér?

Jak vybrat kompostér?

Kompostovat můžeš samozřejmě jen tak na hromadě, ale se správně zvoleným kompostérem přetvoříš zahradní i kuchyňské zbytky v blahodárně hnojivý kompost mnohem rychleji a elegantněji.

Před výběrem kompostéru si nejprve ujasni, jaké množství materiálu by měl kompostér pojmout. Záleží to hlavně na velikosti tvojí zahrady, ale i na způsobu jejího využití. Potřebná kapacita kompostéru se tak nestanovuje úplně snadno. Obecně platí, že kompostéry do objemu 1 m3 jsou vhodné do menších zahrádek. Pro větší zahrady nad 1000 m2 se už většinou hodí objemnější kompostovací sila nebo vícekomorové kompostéry.

Kompost rychle? Vyzkoušej plastový kompostér!

Plastové kompostéry jsou poměrně levné, účinné a přitom na zahradě nevypadají nijak nápadně. Obvykle je seženeš v černé barvě. Pokud mají dobře vyřešen odvětrávací systém, bude jejich použití jedna radost. Úrodný kompost se v nich totiž vytváří až 7x rychleji ve srovnání s uložením na volné hromadě. Pěstík má pro tebe připravené plastové kompostéry hned v několika velikostech. Rostlinný materiál se vsypává horním víkem, pro odebírání hotového kompostu slouží spodní dvířka. Prohlédni si nabídku zde.

Kompost ještě rychleji? Sáhni po urychlovači kompostu!

Pokud zakládáš úplně nový kompost nebo prostě jen chceš svému kompostu trošku přilepšit a užívat si tak jeho „úrody“ v co nejkratším čase, poohlédni se po některém urychlovači zrání kompostu. Obvykle se jedná o sušené bakterie a enzymy. Ty je nutné nejprve aktivovat ve vlažné vodě, kterou poté naliješ na kompost. Vždy pečlivě dodržuj návod k použití, aby ti aktivátor kompostu posloužil co nejlépe. Při pravidelném používání může být kompost hotový už za 2 - 3 měsíce. Ostatní zahradníci si u Pěstíka nejvíce oblíbili Urychlovač BIOPON a Urychlovač kompostů koncentrát. Prohlédni si ale také další zajímavé produkty.

Kompostér jako výzva pro kutily

Pokud kutilství patří k tvým koníčkům, můžeš se při jeho výrobě opravdu vyřádit. Ohrádku pro kompostér vyrobíš nejčastěji ze dřeva nebo vysloužilých přepravních palet. Pustit se můžeš i do stavby cihlového kompostéru nebo použít betonové tvarovky či plotové dílce. Vždy předem mysli na dobré odvětrání a budoucí snadnou obsluhu. Kompost v ohrádkách bývá nutné čas od času přehazovat, na což je dobré myslet předem. Přehazování také půjde snáz se správným náčiním. Pěstík ti může doporučit praktické kompostové vidle GLADIATOR s ergonomicky tvarovanou násadou a rukojetí.

Péče o kompost a kam jej umístit?

Základem správného kompostéru je volné dno, kterým se do kompostu dostávají žížaly a další užitečné organismy. Pomáhají s rozkladnými procesy a obohacují výslednou hmotu. Pro kompost vždy vybírej místo ve stínu, které je ideálně v přímém kontaktu s půdou. Vhodné umístění by také mělo být dobře přístupné např. také se zahradními kolečky.

Zahradní i kuchyňský rostlinný odpad, který přijde do kompostu, vždy naporcuj na co nejmenší kousky. Nerozmělněný materiál se špatně rozkládá. Kompost by zároveň také nikdy neměl vyschnout, ale vhodné není ani přemokření. V horkém létě tak někdy potřebuje zalít.

Kdy je kompost hotový?

Kompost vůbec nemá zapáchat. Normální je pach lesní půdy. Má tmavě hnědou až černou barvu a strukturu podobnou zahradnickému substrátu s minimem nerozložených součástí. Někdy je vhodné kompost před použitím proházet přes síto a zbylé větší kousky materiálu ještě vrátit zpět do kompostu. Zapracování hotového kompostu do půdy ocení prakticky každá zahradní rostlina - květiny, keře i zelenina.

Pěstíkův tip!

Pokud si s kompostem vůbec nevíš rady, ale chceš jej dopřát svým rostlinkám, můžeš si u Pěstíka koupit také hotový zahradnický kompost ve 40 l pytlích.