Zahrada v červnu: Sklízíš, sázíš, opaluješ se...

Zahrada v červnu: Sklízíš, sázíš, opaluješ se...

Ačkoli si právě užíváš první vlnu sklizně raných zelenin, stále je vhodný čas na výsevy i výsadbu mnoha druhů plodin. Hlavní roli v červnové zahradě však bezesporu hrají dozrávající jahody, na které se těšíš celý rok.

Spousta námahy při jarní práci na zahradě se v tomto měsíci začíná naplno vyplácet. Konečně si můžeš podle libosti pochutnat na křehkých salátech, lahodném hrášku nebo křupavých kedlubnách. Neusínej ale na vavřínech, zeleninové záhony zbavuj plevele, okopávej a v případě potřeby zalévej.

Rajčata ocení péči i výživu

U tyčkových rajčat nezapomínej vylamovat vedlejší výhony v paždí listů (tzv. zálistky), rajčatům to pomůže více se soustředit na tvorbu plodů než na bujný růst do všech stran. Rajčata rychle rostou do výšky, pravidelně je vyvazuj. Zelenina ve vývoji potřebuje také přikrmit. Nejlépe ji pohostíš snadno rozpustnými živinami s pozvolným působením. Rostliny můžeš namulčovat kompostem, přihnojit minerálním hnojivem např. Cererit nebo si vyrobit vlastní hnojivé výluhy třeba z kopřiv.

Uvolněná místa na záhonku zaplň novými výsevy

V červnu můžeš ještě vysévat mnoho druhů lahodné zeleniny, která ti do podzimu bez problémů stihne obohatit jídelníček. Mrkev, saláty, červená řepa, keříčkové fazolky, hrášek, ředkvičky a další. Více o červnových výsevech si přečti v článku Co vysévat v červnu?

Jahody, maliny, třešně, rybíz - nejlepší chutě roku pohromadě

První letošní ovoce je konečně tady. Červenají jahody, třešně, maliny či rybíz. Když ochutnáš, máš hned jasno, podle čeho naši předkové pojmenovali celý tento měsíc. Hodně práce budeš mít proto i v kuchyni. Bohatou sklizeň je třeba rychle zpracovat. Jahody, maliny a rybíz můžeš zmrazit. Výborné jsou také domácí jahodové marmelády či rybízový sirup.

Jahody pravidelně sklízej a ihned odstraňuj plísní napadené či jinak poškozené plody. Pokud nemáš celý záhon namulčovaný textilií či slámou, můžeš podložit alespoň větší trsy plodů. Zamezíš tak ušpinění a plesnivění z důvodu kontaktu s vlhkou zemí. Pokud dlouho neprší, dopřej jahodám zálivku nejlépe hned po ránu, aby do večera stihly oschnout, vlhkost by zvýšila riziko plísní a v noci lákala slimáky. U jednouplodících odrůd nezapomínej odstraňovat rostoucí šlahouny.

U jabloní a hrušní, které příliš bohatě kvetly, docílíš ruční probírkou vyvíjejících se plodů lepší kvality budoucího ovoce.

Jarní cibuloviny potřebují prázdniny

U narcisů, tulipánů a dalších jarních cibulovin uděláš dobře, když je na konci školního roku vytáhneš ze země a na podzim, když škola zase začíná, je opětovně zasadíš. Přirovnání cibulovin k dětem školou povinným slouží jen jako pomůcka k zapamatování. Správný čas na vyjmutí cibulí nastane po zežloutnutí listů, k čemuž dochází obvykle koncem června. Po oschnutí vezmi cibulky na prázdniny do větrané místnosti s teplotou ideálně kolem 20 °C. Ulož je do přepravek, nebo zabal do papíru. Uskladněným cibulím škodí vedra a kolísavé teploty.

V rámci okrasné zahrady pravidelně odstraňuj odkvetlá květenství keřů i květin. Nezapomínej na přihnojení růží, ale také letniček v truhlíku a přenosných rostlin v nádobách na balkoně či terase. Nové výhony popínavých růží přivazuj k opoře. V červnu je také vhodná doba pro výsev některých dvouletek jako jsou maceškysedmikrásky či pomněnky.

Trávník nemá žíznit

Pokud si hýčkáš pěstěný trávník, v horkých červnových dnech se neobjedeš bez zalévání. Sekání každý týden ti asi už nemusí nikdo připomínat. Jestliže dáváš přednost květnatým loukám, v červnu tě potěší záplavou kopretinových květů. První sekání se provádí až po jejich odkvětu.

Ke konci června nastává vhodná chvíle pro řez listnatých živých plotů. Zkontroluj však předem, jestli zde zrovna nehnízdí ptáci. V tom případě úpravu keřů odlož. Užiteční opeřenci se ti na zahradě za tvoji přízeň bohatě odvděčí. Pomoct jim můžeš také instalací napajedla, které umísti na přehledné místo chráněné před kočkami a dravci.