Co vysévat v červnu? Fazole, mrkev, červená řepa, hrášek a další

Co vysévat v červnu? Fazole, mrkev, červená řepa, hrášek a další

Když v červnu sklidíš úrodu ředkviček, salátů a dalších raných plodin, můžeš se hned pustit do dalších výsevů. Na výběr máš spoustu druhů zeleniny vhodné pro červnový výsev či celoroční pěstování, které stihnou do podzimu bez problémů dorůst.

Jarní zahradní práce už máš za sebou, přichází léto a s ním i mnohem více času, který budeš trávit na zahradě. A můžeš začít hned s dalšími výsevy! Červnové se od těch jarních v zásadě nijak neliší. Zvýšenou pozornost musíš věnovat jen dostatečné zálivce. V horkých dnech půda velmi rychle ztrácí vlhkost a vzcházející semínka by mohla snadno zaschnout.

Mrkev vysévej i v červnu

Každá mrkev potřebuje dobře zpracovanou půdu, ve které se může její dlouhý kořen plně vyvinout. Na zhutnělém záhonu mrkev také poroste, ale bude mít kořeny krátké či jinak deformované. Vypomoct si můžeš pomocí pěstování na hrůbcích. Důležitý je také dostatek živin a vláhy, zálivku rozhodně nepodceňuj. Po vzejití rostliny vyjednoť, čímž si zajistíš bohatší úrodu. Z Pěstíkovy nabídky vyzkoušej třeba poloranou odrůdu Sylva nebo netradiční kulatou mrkev Rondo, které můžeš vysévat až do července.

Lahodné luskoviny: Keříčkové fazolky a hrášek

Milovníci zeleného hrášku mohou tuto pochoutku pěstovat po celý rok, vysévat jej můžeš až do začátku srpna. Mezi oblíbené odrůdy dřeňového hrachu patří např. Zázrak z Kelvedonu, z cukrových se osvědčila mimo jiné odrůda Ambrosia.

Keříčkové fazole pro sklizeň celých lusků patří k poměrně nenáročným plodinám. Oproti pnoucím mají kratší vegetační dobu, jsou tudíž vhodnější pro pozdější výsevy. Když je zrovna neokoušou slimáci, tak obvykle netrpí žádnými chorobami. Vzhledem k tomu, že všechny lusky z jednoho výsevu dozrávají současně, je lepší výsev postupně rozložit až do poloviny července, a prodloužit tak dobu sklizně. Můžeš si vybrat odrůdy různých barev od zelené (např. Saxa) přes fialovou (např. Purple King) až po žlutou (např. Golddukat). Zajímavostí jsou melírované odrůdy jako třeba červenobílá Borlotto lingua di fuoco nano nebo zelenofialová Bobis D´Albenga.

Saláty a další listová zelenina

Mezi hlávkovými i listovými saláty najdeš mnoho odrůd vhodných pro celoroční pěstování. Pro červnové (i pozdější výsevy) vybírej takové, které jsou šlechtěné k odolnosti proti vybíhání do květu. Z hlávkových to může být mimo jiné Adinal, z listových stojí za vyzkoušení Dubáček s charakteristicky tvarovanými listy. Z dalších listových zelenin se pro červnový výsev hodí roketa či asijské saláty.

Červená řepa do každé zahrady

Ještě v červnu můžeš také vysévat červenou řepu, která i přes delší vegetační dobu stihne obvykle do podzimu plnohodnotně dorůst. Pokud chceš řepu pěstovat jen pro sklizeň malých bulviček, nemusíš se červnového výsevu obávat vůbec. Po vzejití semínek nezapomeň na vyjednocení. Červená řepa není vyloženě náročná na zálivku, při delším suchu však strádá a vydatné zavlažení velmi ocení. Nejznámější odrůdou je Červená kulatá.

Křupavá klasika, ředkvičky a ředkve

Ačkoli chutné bulvičky ředkviček patří především k jarnímu období, dopřávat si je můžeš po celý rok. Ideální jsou odrůdy určené pro celoroční pěstování např. Lada, Duo nebo Granát. Při pěstování ředkviček je však zásadní vydatná zálivka a stálá vlhkost půdy. Letní odrůdy bílých i černých ředkví můžeš vysévat až do července. Vyzkoušej třeba Kulatou černou, bílou Albaster nebo Japonskou obří ředkev.