Houby nerostou? Vypěstuj si vlastní

Houby nerostou? Vypěstuj si vlastní

Domácí žampiony nebo hlíva ústřičná? Proč ne? Stačí si osvojit zásady pěstování, které nejsou nikterak komplikované, pořídit sadbu a pustit se do toho! Brzy budeš pěstovat houby tak běžně jako brambory.

Možná si myslíš, že pěstování hub doma a na zahradě musí být velmi složité až nemožné. Opak je pravdou. Houby jsou na pěstování mnohem méně náročné než kupříkladu rajčata a papriky, které přece pěstuješ na zahrádce. Klíčem k úspěchu je správný postup a optimální teplota pro růst. Hřiby to sice nebudou, ale bohatou úrodou tě mohou potěšit třeba žampiony, různé druhy hlívy ústřičné, šupinovka, shii take nebo ucho Jidášovo (boltcovitka).

Exotika v našich podmínkách

V Asii je pěstování a konzumace různých druhů hub mnohem více rozšířené než u nás. To se však může rychle změnit. Houby jsou na pěstování vyloženě vděčnými plodinami. Rostou po celý rok a některé z nich je možné pěstovat i v bytě. Houby zároveň patří ke kvalitním potravinám bohatým na různé druhy prvků a živin, řada z nich má léčivé účinky. Pěstíkovu nabídku sadby hub si prohlédni zde.

Balík s připraveným substrátem pro začátečníky

Úplně nejjednodušeji houby vypěstuješ, když si zakoupíš hotový hranatý balík se substrátem v plastikovém obalu, který už je předem osazený konkrétní houbou. Nejčastěji bývají v tomto balení k dostání žampiony a hlíva ústřičná.

Podle přiloženého návodu zvládne houby vypěstovat i úplný začátečník. Každá houba vyžaduje trošku jiný postup a teplotní podmínky. Balík se nejprve nechá prorůst myceliem (žampiony cca 3 týdny při teplotě 20 - 24 °C, hlíva 1 - 2 měsíce při 18 - 25 °C). Následně se u žampionů odřízne krycí igelit na horní straně balíku, je třeba ponechat okraje v šířce pár cm a pokrýt povrch přiloženým rašelinovým substrátem, který se opět nechá prorůst podhoubím. Substrát musí být stále vlhký. Když už je horní vrstva částečně prorostlá, promíchá se a za pár dní je třeba balík přesunout do prostoru s nižší teplotou (14 - 18 °C) a pak už se jen těšit na sklizeň. U hlívy je ten rozdíl, že plodnice vyrůstají po bocích balíku z otvorů v igelitovém obalu a pro jejich vytvoření je optimální teplota nižší (cca 10 - 15 °C). Narozdíl od žampionů, které mohou růst ve tmě, vyžaduje hlíva přes den alespoň trochu světla.

Pěstování hlívy v pytli se slámou

Další možnost domácího pěstování hub vyžaduje již trošku více přípravy. Začít můžeš s hlívou ústřičnou. Potřebovat budeš pevný igelitový pytel, řezanou slámu, sadbu hub a horkou vodu. Neboj se, čti dál, uvidíš, že to není nic zas tak složitého. A pokud by to přece jenom nevyšlo, můžeš se vrátit k výše popsané variantě.

Řezanou slámu je nutné nejprve propařit, což je možné provést ve větší nádobě, nebo přímo v silnějším plastovém pytli. Slámu je třeba zalít vodou o teplotě alespoň 80 °C a nechat nasáknout vodou do dalšího dne. Zchladlou slámu scedíš (u pytlů odstřihneš spodní rožky a necháš vodu vytéct), promícháš se sadbou v množství dle návodu, pytel nahoře zavážeš a umístíš do místnosti s teplotou cca 20 °C. Pytel během následujících týdnů postupně proroste myceliem. Do prorostlého pytle do křížku prořízneš několik otvorů a pokud máš tu možnost, přeneseš pytel do místnosti s nižší teplotou. Pytel se nezalévá. Plodnice na sebe nenechají dlouho čekat.

Houby na zahradě: Pěstování na dřevě

Poslední variantu představuje pěstování na dřevě, což je vlastně přirozený způsob růstu dřevokazných hub, ke kterým patří právě třeba hlíva ústřičná, šupinovka nebo ucho Jidášovo. Budeš potřebovat větve a kmeny z čerstvě pokácených listnatých stromů, sadbu hub a vosk. Do dřeva vyvrtej vrtačkou otvory (doporučovaný průměr, hloubka i vzdálenost se u různých druhů hub liší), díry naplň sadbou a zalij voskem pro uzavření. Pokud máš na zahrádce čerstvý pařez, můžeš jej zkusit také naočkovat sadbou. Když se zadaří, budeš sbírat houby přímo ze svojí zahrádky.