Průvodce používáním esenciálních olejů

Průvodce používáním esenciálních olejů

Existuje mnoho způsobů, jak esenciální oleje používat. Nicméně není v tom žádný fígl, nepotřebujete k tomu žádné speciální vzdělání ani školení. Stačí vám pouze základní znalosti o bezpečnostních opatřeních a způsobech aplikace a můžete se pustit do používán.

Jak používat esenciální oleje?

Jak používat esenciální oleje?

Různé oleje mají různé účinky podle toho, jak a kam je aplikujete. Proto si před použitím jakéhokoliv esenciálního oleje nezapomeňte ověřit, k čemu se daný olej používá a jaké má účinky. Níže uvádíme několik způsobů možného použití esenciálních olejů.

Aromaticky: čichem

Inhalace vůně esenciálních olejů může stimulovat lidské tělo různými způsoby. Aromaterapeuti tvrdí, že esenciální oleje se vdechováním dostávají do plic a krevního oběhu, kde mohou tyto látky potenciálně prospívat organismu.

Aromatické použití esenciálních olejů:

  • přidání do difuzéru,
  • přidání do aromalampy,
  • nanesení kapky na hřbet ruky a následné přičichnutí,
  • použití jako parfém.

Lokálně: na kůži

Esenciální oleje je také možné aplikovat lokálně na pokožku, odkud se následně vstřebávají do těla. 

Lokální použití esenciálních olejů:

  • při masáži,
  • nanesení na konkrétní oblast na těle a důkladné vmasírování,
  • přidání do pleťových mlék nebo hydratačních krémů.

Nezapomeňte, že esenciální oleje by se neměly aplikovat přímo na kůži bez předchozího zředění, protože by pro vaši pokožku mohly být příliš silné a vyvolat tak alergickou reakci. Nejlepším řešením je esenciální olej naředit nosným olejem. Nosné oleje jsou neutrální oleje rostlinného původu, patří mezi ně například mandlový nebo kokosový olej. Jakmile esenciální olej smícháte s nosným olejem, můžete jej použít na obličej a ostatní části těla. Dávejte pozor, aby esenciální oleje nepřišly do kontaktu s citlivými oblastmi těla, jako jsou oči a uši.

Vnitřně: spolknutím

Esenciální oleje by se neměly používat vnitřně. Tyto oleje jsou velmi silné a mohou dokonce popálit sliznici v ústech nebo způsobit jiné nebezpečné zdravotní potíže. Vnitřní použití esenciálních olejů se proto nedoporučuje. Buďte proto opatrní a před vnitřním užitím oleje se poraďte s odborníkem.

Použití esenciálních olejů aromaticky

Použití esenciálních olejů aromaticky

Znalost aromatického využití esenciálních olejů vám umožní naplno využít potenciál těchto pověstných vůní. Některé esenciální oleje působí povzbudivě nebo stimulačně, jiné jsou naopak spíše uklidňující. Existuje nespočet způsobů, jak esenciální oleje využívat aromaticky. Nejjednodušším z nich je nakapat si pár kapek do dlaní, následně si dlaně přiložit k nosu a zhluboka přičichnout.. 

Jak difuzovat esenciální oleje?

Rozptylování olejů pomocí difuzéru je dalším způsobem, jak používat esenciální oleje aromaticky a zároveň patří k těm vůbec nejsnadnějším. Difuzér je přístroj, který esenciální oleje rozptyluje do vzduchu. Při difúzi esenciálních olejů stačí přidat 8-20 kapek do difuzéru.

Další aromatické využití esenciálních olejů

Způsobů, jak esenciální oleje používat aromaticky je nespočet. K aromatickému využití esenciálních olejů nepotřebujete žádné speciální difuzní zařízení. Stejných prospěšných zdravotních účinků můžete jednoduše docílit tak, že si do dlaně nakapete několik kapek esenciálního oleje, přiložíte si je k nosu a zhluboka se nadechnete.

Další účinné způsoby aromatického použití esenciálních olejů jsou:

  • Vůni olejů můžete vdechovat přímo z lahvičky nebo si je můžete nakapat do dlaní, přiložit k nosu a zhluboka se nadechnout.
  • Oleje můžete smíchat v rozprašovači spolu s vodou a nastříkat jimi nábytek, koberce nebo ložní povlečení
  • Olej také můžete jednoduše nakapat na kapesník a poté jím potřít oblečení nebo povlečení
  • Olejem pokapejte vatovou kuličku a tu pak vhoďte do sušičky spolu s oblečením.
  • Olej inhalujte spolu s vodní parou. Převařte 2-3 šálky vody, nalijte ji do hrnce a přidejte 2-5 kapek oleje. Nakloňte se nad nádobu, přetáhněte si ručník přes hlavu a začněte pomalu inhalovat páru.
  • Použijte oleje místo parfému. Pokud si na zápěstí, za uši nebo na krk nanesete kapku svého oblíbeného oleje, sami si vytvoříte svůj vlastní parfém. Podle potřeby jej můžete naředit nosným olejem, jako například olivovým.

Použití esenciálních olejů lokálně

Použití esenciálních olejů lokálně

Další oblíbenou metodou použití esenciálních olejů je lokální aplikace přímo na pokožku, ale vždy je nutné je zředit s nosným olejem. Mezi oblíbené nosné oleje patří například kokosový olej, mandlový olej, jojobový olej, avokádový olej nebo slunečnicový olej. Voda se s esenciálními oleji nemísí a není vhodnou látkou pro ředění. Esenciální oleje se snadno vstřebávají do pokožky, takže lze rychle a přímo čerpat z jejich blahodárných účinků. Při lokálním použití dokáží esenciální oleje zlepšit barvu a tón pleti. Je možné je také použít jako součást relaxační masáže. 

Části těla, na které je možné nanášet esenciální oleje

Esenciální oleje můžete aplikovat na mnoho míst na těle, například na:

  • krk,
  • čelo a spánky,
  • hrudník a břicho,
  • ruce, nohy, chodidla.

Je však několik oblastí, kam byste esenciální oleje rozhodně neměli nanášet. Vyhněte se oblastem očí, uší, nosu a pokožky v jejich blízkosti nebo oblastem, kde je pokožka citlivá, popraskaná, nebo jakkoliv poraněná.

Další lokální využití esenciálních olejů

  • Přidejte esenciální oleje do vašich oblíbených kosmetických produktů, jakými jsou například tonika, séra a masážní přípravky.
  • Přidejte si několik kapek oleje do teplé koupele.
  • Přidejte několik kapek esenciálního oleje do šamponu, kondicionéru nebo tělového mléka.
  • Udělejte si horký nebo studený obklad tak, že namočíte hadřík do vody, přidáte esenciální olej a poté přiložíte na danou část těla.

Kolik esenciálního oleje se může použít na pokožku?

Jakmile poznáte, jak silné esenciální oleje mohou být, sami si uvědomíte, jaké množství esenciálního oleje byste měli na svou pokožku nanést. Při lokální aplikaci na kůži se obvykle smíchá jedna až tři kapky esenciálního oleje s jednou čajovou lžičkou nosného oleje. Při rozsáhlejších aplikacích, například při masáži, je možné tento poměr snížit na jednu kapku esenciálního oleje na jednu čajovou lžičku nosného oleje.

Nezapomeňte, že účinky lokální aplikace esenciálních olejů na pokožku mohou přetrvávat i několik hodin. Pokud testujete nový olej, naneste ho přes den na pokožku jen v malém množství. 

Použití esenciálních olejů vnitřně

Esenciální oleje není vhodné používat vnitřně. Tyto oleje jsou velmi silné, dokonce mohou popálit sliznici v ústech nebo mít další nebezpečné zdravotní následky. Vnitřní užití esenciálních olejů není doporučováno. Proto buďte opatrní a esenciální oleje používejte výhradně k aromaterapii nebo lokální aplikaci.

7 nejlepších esenciálních olejů pro začátečníky 

Levandulový esenciální olej

Levandulový esenciální olej

Levandulový olej patří mezi jeden z nejuniverzálnějších olejů. Můžete jej použít téměř kdekoliv. Přidejte ho například do spreje s vodou pro osvěžení místnosti, do koupele nebo ho přimíchejte do vašeho oblíbeného pleťového mléka. Výzkumy prokázaly, že dokáže snižovat pocity úzkosti a stresu, zlepšovat náladu, mírnit záněty a dokonce přispívat k lepšímu spánku

Citronový esenciální olej

Citronový esenciální olej

Citronová vůně tohoto esenciálního oleje vám dokáže zpříjemnit celý den. Nejenže vás svou vůní povzbudí, ale má také blahodárné účinky na vaše vlasy a pokožku. Vyznačuje se antibakteriálními a antimikrobiálními účinky, které zmírňují záněty, bojují proti infekcím a snižují riziko tvorby pupínků. Ráno sprejem rozprašte několik kapek do vzduchu, čímž zahájíte den na správné vlně. Pro zvýšení svěžesti jej přidejte do čisticích prostředků používaných v domácnosti.

Esenciální olej z máty peprné

Esenciální olej z máty peprné

Chladivá a svěží vůně máty peprné ji řadí k jednomu z nejuniverzálnějších olejů. Obsahuje mentol, který navozuje známý chladivý pocit, který uvolňuje namáhané svaly. Esenciální olej z máty peprné by neměl chybět ve sbírce každého z nás. Osvěžující vůně máty peprné dokáže ulevit od nevolnosti a zlepšit mozkové funkce.

Kadidlový esenciální olej

Kadidlový esenciální olej

Kadidlo se vyznačuje úchvatnou zemitou vůní, která se již po staletí používá v léčitelství a medicíně. Jeho uklidňující, komplexní vůně bývá často rozptylována při modlitbách nebo meditacích, aby podnítila sebereflexi. Esenciální olej z kadidla se používá jak k relaxaci, například při koupeli, tak k urychlení procesu hojení drobných řezných ran a poranění.

Esenciální olej Tea Tree

Esenciální olej Tea Tree

Esenciální olej Tea Tree se hojně používá pro své čisticí účinky, a to hlavně při lokální aplikaci na pokožku, vlasy a nehty nebo k neutralizaci nežádoucích pachů. Tento olej patří k základním přípravkům v péči o pleť a pomáhá při léčbě akné, nehtových plísní a bradavic.

Grapefruitový esenciální olej

Grapefruitový esenciální olej

Grapefruitový esenciální olej má podobné vlastnosti jako citronový olej. Grapefruit poskytuje příjemnou dávku svěžesti, a to jak při difúzi, tak při přidání do čisticích prostředků. Je skvělou volbou pro lidi trpící únavou a dokáže pomoci zvládnout následky časového posunu.

Esenciální olej z oregana

Esenciální olej z oregana

Díky příjemné bylinné vůni můžete esenciální olej z oregana smíchat s nosným olejem a po dlouhém dni si ho vmasírovat na klouby. Tento olej je přírodně antibakteriální, a proto se mnozí domnívají, že pomáhá bojovat s nachlazením a dalšími nemocemi.

Bezpečnostní rady při používání esenciálních olejů

jak bezpečně používat esenciální oleje

Nezapomeňte, že esenciální oleje jsou velmi silné a vždy je s nimi třeba zacházet opatrně. Níže uvádíme několik bodů, které je třeba mít na paměti, pokud se chystáte používat esenciální oleje:

Bezpečnostní rada č. 1: Předtím, než začnete používat esenciální oleje, je nejlepší se poradit s kvalifikovaným lékařem nebo aromaterapeutem. Pokud máte nějaké specifické zdravotní potíže, obraťte se před použitím esenciálních olejů na odborníka.

Bezpečnostní rada č. 2: Jedním z nejdůležitějších faktorů bezpečnosti esenciálních olejů je jejich dávka. Při použití těchto vysoce koncentrovaných olejů platí, že méně znamená více. Proto používejte nejmenší doporučené množství a pak jej podle potřeby navyšujte.

Bezpečnostní rada č. 3: Esenciální oleje nikdy nepoužívejte na kůži v neředěném stavu. Esenciální oleje zřeďte nosným olejem, například kokosovým olejem, aby nebyla vaše pokožka vystavena takové intenzitě.

Bezpečnostní rada č. 4: Před prvním lokálním použití nového esenciálního oleje proveďte zkušební test na malé části pokožky. Poté sledujte případné reakce na použitý esenciální olej. Esenciální olej, který vám způsobuje kožní podráždění, už dále nepoužívejte.

Bezpečnostní rada č. 5: Některé esenciální oleje, hlavně ty citrusové, jsou fototoxické a při vystavení UV záření mohou vyvolat podráždění pokožky, zánět, tvorbu puchýřů nebo zarudnutí. Po aplikaci těchto olejů na pokožku se nejméně 12 hodin vyhýbejte přímému slunečnímu záření nebo UV záření.

Bezpečnostní rada č. 6: Esenciální oleje nenanášejte na citlivá místa, jako jsou nos, uši, oči nebo poraněná kůže

Bezpečnostní rada č. 7: Nikdy nedovolte dětem používat esenciální oleje bez dozoru dospělé osoby. Abyste zajistili, že děti oleje omylem nepozřou, můžete kromě jejich bezpečného skladování použít také uzávěry s dětskou pojistkou.