Průvodce esenciálními oleji

Průvodce esenciálními oleji

Už jste si někdy v obchodě všimli těch malých lahviček s esenciálními oleji a vždycky vás zajímalo, proč je lidé používají a k čemu vlastně slouží? V tomto průvodci se dozvíte vše o použití, přínosech, historii a všem, co o esenciálních olejích potřebujete vědět.

Co jsou to esenciální oleje?

Esenciální oleje jsou látky získávané z různých rostlin. Prakticky řečeno, jsou to koncentrované vonné sloučeniny extrahované z aromatických rostlin, ve kterých je obsažena vůně, chuť a přírodní účinky těchto rostlin.

Každý esenciální olej má jedinečné chemické složení a právě tyto rozdíly ovlivňují jejich vůni, schopnost vstřebávání a účinky na lidský organismus. Chemické složení esenciálního oleje se může lišit jak v rámci jednoho rostlinného rodu, tak mezi jednotlivými rostlinami. Esenciální oleje mají většinou mnohem silnější vůni než rostliny, z nichž jsou získávány, a také obsahují více účinných látek. To je dáno velkým množstvím rostlinné hmoty, která je potřebná k výrobě esenciálního oleje.

Jak se esenciální oleje vyrábějí?

To, jak se esenciální oleje vyrábějí, je důležité zejména proto, že oleje ze stejné rostliny získané odlišnými způsoby mohou vést ke vzniku zcela odlišných produktů. Způsob výroby esenciálního oleje často udává jeho čistotu a účinnost. Výrobci vyrábějí esenciální oleje různými způsoby, mezi které patří:

Destilace vodní parou 

Destilace vodní parou

Nejběžnější metodou výroby esenciálních olejů je destilace vodní parou. Při tomto procesu prochází rostlinami horká pára, která z nich extrahuje esenciální látky. Při tomto procesu se do speciálního zařízení nazývaného destilátor napustí voda a vloží vybrané aromatické rostliny. Voda se nechá vařit, dokud se nezačne tvořit pára. Pára postupuje velkou nádrží s rostlinami, ze kterých se uvolňují aromatické sloučeniny, které se odpařují a spolu s párou stoupají do uzavřeného chladicího systému nad napařovací komorou. Páry díky chladu znovu kondenzují do kapalné podoby. Takto vzniklá aromatická kapalina je pak připravena ke sběru. Vlije se do separačního zařízení, ve kterém se od sebe olej a voda přirozeně oddělí. Esenciální olej se vznáší nahoře a voda se usazuje na dno nádoby. Odtud je možné nasbírat esenciální olej a stočit jej do lahví.

Lisování za studena

Lisování za studena se využívá hlavně při výrobě citrusových olejů, jako jsou například citronbergamot a grapefruit. U těchto plodů se upřednostňuje lisování za studena, protože jiné metody extrakce oleje by mohly ohrozit účinnost těchto olejů. Lisování za studena je velmi přirozeným procesem, při kterém se nepoužívá teplo ani žádné chemikálie. Jedná se o strouhání nebo škrábání kůry citrusových plodů, při kterém dochází k uvolňování olejů. 

Ovoce se nejprve důkladně umyje. Pak se vloží do nádoby, ve které se pomocí hrotů, struhadel nebo jiných nástrojů rozruší jejich slupky, aby se z nich uvolnily oleje. Jakmile se slupka propíchne, dojde k vylučování esenciálních olejů, které se následně sbírají a oddělují od šťávy.

Řezání pryskyřice

Oleje, jakými jsou kadidlo a myrha, se získávají metodou řezání pryskyřice. Sběrač seškrábe vnější část rostliny, z níž pak začne vytékat tekutina podobná míze. Tato míza po čase ztvrdne a změní se v pryskyřici, která se pak sesbírá k následné destilaci. 

Jak fungují esenciální oleje?

Esenciální oleje se dají použít mnoha způsoby. Můžete je používat pouze jedním konkrétním způsobem, nebo můžete experimentovat a pokaždé je používat jinak. Níže uvádíme několik způsobů, jak je možné esenciální oleje použít:

Aromaticky: čichem

Jak fungují esenciální oleje?

Inhalace vůně esenciálních olejů dokáže stimulovat tělo různými způsoby. Aromaterapeuti se domnívají, že vdechováním esenciálních olejů může dojít k jejich průniku do plic a krevního oběhu, odkud mohou tyto potenciálně prospěšné látky prospívat organismu.

Aromatické použití esenciálních olejů:

  • přidání do difuzéru,
  • přidání do aromalampy,
  • nanesení kapky na hřbet ruky a následné přičichnutí,
  • použití jako parfém.

Lokálně: na kůži

lokální použití esenciálních olejů

Esenciální oleje mohou být aplikovány i lokálně na kůži, odkud se vstřebávají do těla. 

Lokální použití esenciálních olejů:

  • při masáži,
  • nanesení na konkrétní oblast na těle a důkladné vmasírování,
  • přidání do pleťových mlék nebo hydratačních krémů.

Je důležité si pamatovat, že esenciální oleje byste bez zředění neměli aplikovat přímo na pokožku, protože mohou být pro vaši pokožku příliš silné a vyvolat alergickou reakci. Nejlepším řešením je esenciální olej zředit s nosným olejem. Nosné oleje jsou neutrální oleje rostlinného původu, například mandlový nebo kokosový olej. Jakmile tyto oleje smícháte, můžete je nanést na obličej a zbytek těla. Důležité je, aby se esenciální oleje nedostaly do styku s citlivými oblastmi těla, jako jsou oči, a uši.

Vnitřně: spolknutím

Esenciální oleje není vhodné používat vnitřně. Tyto oleje jsou velmi silné, dokonce mohou popálit sliznici v ústech nebo mít další nebezpečné zdravotní následky. Vnitřní užití esenciálních olejů není doporučováno. Proto buďte opatrní a předtím, než olej vnitřně požijete, se poraďte s odborníkem.

Historie esenciálních olejů

Historie esenciálních olejů

Esenciální oleje se po staletí používaly v mnoha kulturách po celém světě. Mnohé z těchto kultur si jich cenily natolik, že je používaly při duchovních a náboženských rituálech. Nejstarší důkazy o lidských znalostech léčivých účinků rostlin pochází z Lascaux, které leží ve francouzské oblasti Dordogne. Tamní jeskynní malby, které byly datovány uhlíkem až do doby 18 000 let před naším letopočtem, svědčí o každodenním využití léčivých rostlin.

Další, kdo se používal esenciální oleje, byli Egypťané a to už 4500 let př. n. l. Kleopatřina krása je připisována lázeňským procedurám obsahující esenciální oleje a soli z Mrtvého moře. Egypťané používali tyto účinné oleje také k výrobě tinktur, solí a mastí, které pak využívali při léčebných procedurách a duchovních obřadech.

Starověké čínské a indické civilizace začaly zkoumat léčebné využití bylin a rostlin už 3000 let př. n. l. Uvádí se, že Žlutý čínský císař Chuang Ti používal během své vlády esenciální oleje. Napsal o tom i lékařskou knihu, ve které se o používání aromatických látek také zmiňuje. Tato kniha je dodnes používána lidmi, kteří praktikují východní medicínu.

Esenciální oleje používali také staří Řekové a Římané. Řecký lékař Hippokrates, známý jako "otec medicíny", zdokumentoval účinky přibližně 300 rostlin, včetně tymiánu, šafránu, majoránky, kmínu a máty peprné. Esenciální oleje byly cíleně používány k léčebným účelům. Římané také hojně používali esenciální oleje na tělo, ložní prádlo a oděv.

Novodobé používání esenciálních olejů vychází z těchto starodávných tradic. Lidé používají esenciální oleje různými způsoby, od čisticích prostředků přes navození relaxace až po dosažení léčebných účinků.

Druhy esenciálních olejů

Druhy esenciálních olejů

Existují nejrůznější druhy esenciálních olejů. Mezi nejoblíbenější patří ty, které mají různorodé účinky a využití. Některé z esenciálních olejů jsou například: 

Použití a účinky esenciálních olejů

V minulosti se esenciální oleje používaly jako součást kulturních zvyků a tradic, dále se také používaly při aromaterapii, v kosmetice a při přípravě pokrmů. V současnosti však přibývá vědeckých důkazů a studií, které prokazují, že esenciální oleje se dají účinně a bezpečně používat i v celé řadě dalších denních činností a aktivit. Díky svým antidepresivním, stimulačním, detoxikačním, antibakteriálním, antivirovým a uklidňujícím účinkům stále nabývají na popularitě jako přírodní, bezpečná a cenově výhodná léčba řady zdravotních problémů.

Spousta lidí používá oleje jako vonné esence do svých domovů, jako osvěžovače prádla, dochucovadla jídel a nápojů nebo jako přísadu do kosmetických přípravků

V současné době jsou také prováděny klinické studie, které zkoumají, jestli esenciální oleje dokáží zmírnit každodenní stres, napomáhat klidnému spánku a podobně, nicméně je zapotřebí provést ještě další studie.

K čemu se esenciální oleje používají?

Už od pradávna lidé používají esenciální oleje a různé části rostlin jako prostředek ke zpříjemnění svého života. Každý esenciální olej je jedinečný a nabízí řadu prospěšných účinků. To, které esenciální oleje jsou ty nejlepší, závisí na tom, od jakých zdravotních potíží chcete ulevit nebo jaké vůně preferujete. Níže uvádíme některé nejběžnější esenciální oleje a jejich účinky.

Levandulový esenciální olej

Levandulový esenciální olej

Pro mnoho lidí je vůně levandule uvolňující. Tento esenciální olej se často používá při aromaterapii, protože působí relaxačně a uvolňuje. Můžete ho například přidat do koupele, vytvořit z něj pokojový sprej, smíchat jej s nosným olejem a použít jako tělový olej, nebo jej přidat do difuzéru a použít jako vonnou látku.

Citronový esenciální olej

Citronový esenciální olej

Většina lidí považuje citrusovou vůni za látku zlepšující náladuTento olej se také často přidává do domácky vyrobených čisticích prostředků.

Citronový olej je známý tím, že:

  • zmírňuje úzkost a depresi,
  • tlumí bolest,
  • snižuje nevolnost,
  • ničí bakterie.

Citronový olej můžete přidat do difuzéru nebo ho použít lokálně na pokožku ve směsi s nosným olejem. Můžete jej také vdechovat, když budete potřebovat trochu energie pro zbytek dne. Nebo ho můžete přidat do produktů určených k péči o pleť.

Kadidlový esenciální olej

kadidlový esenciální olej

Kadidlo, přezdívané "král olejů", působí protizánětlivě, zlepšuje náladu a pomáhá při usínání. Studie prokázaly, že může také působit proti astmatu a zabraňovat onemocnění dásní. Používat ho lze při aromaterapii nebo taky v pleťových krémech. Můžete zkusit rozptýlit jeho komplexní vůni nebo jej lokálně nanést na spánky či zátylek při cvičení jógy nebo při meditaci. Před nanesením na pokožku jej nezapomeňte naředit.

Mátový esenciální olej

Mátový esenciální olej

Osvěžující a chladivá vůně máty peprné jsou vhodné především k povzbuzení před cvičením a zchlazení po cvičení

Mátový olej má tyto účinky:

  • působí protizánětlivě, protiplísňově a antimikrobiálně,
  • ulevuje od bolesti hlavy,
  • působí proti únavě,
  • zlepšuje náladu,
  • zmírňuje střevní křeče,
  • podporuje trávení,
  • posiluje paměť.

Při lokálním použití tohoto oleje dbejte na to, abyste jej zředili.

Proč byste měli používat esenciální oleje?

Mnoho lidí používá esenciální oleje jako alternativu k běžným průmyslovým produktům. Díky široké škále dostupných esenciálních olejů je můžete využít podle svých konkrétních potřeb a přání. Proto jsou esenciální oleje oblíbenou volbou těch, kteří hledají to nejlepší přírodní řešení. Esenciální oleje obsahují přírodní složky z rostlin, které přispívají k čistšímu životnímu stylu a bezpečnějšímu použití kosmetických přípravků a čisticích prostředků. Přírodnost esenciálních olejů je jedním z důvodů, proč se v posledních letech staly tak oblíbenými. Široká škála esenciálních olejů umožňuje řešit vaše konkrétní problémy přirozenou a účinnou cestou

Jak správně vybrat esenciální olej?

Jak správně vybrat esenciální olej?

Nejdůležitější věcí, kterou je třeba při nákupu esenciálních olejů zvážit, je kvalita daného produktu. Na internetu a v obchodech lze najít mnoho produktů, které nejsou kvalitní nebo v nich mohou být látky, které nejsou uvedeny na etiketě. Níže uvádíme několik tipů, které vám pomohou při výběru kvalitního esenciálního oleje.

Všimněte si latinského názvu

Kvalitní esenciální oleje mají na své etiketě uveden latinský název druhu rostliny, ze které jsou získávány. Například lahvička levandulového esenciálního oleje může pocházet z levandule lékařské (Lavandula Angustifolia).

Vyberte lahvičku s tmavým sklem

Kvalitní prodejce nabízí esenciální oleje v lahvičkách z tmavého skla. Tmavé sklo slouží k uchování kvality oleje a na rozdíl od plastových lahviček se při kontaktu s esenciálními oleji nezačne po čase rozkládat. 

Srovnejte ceny

Esenciální oleje mohou být poměrně drahé. Jejich cena se liší v závislosti na obtížnosti sklizně a výroby. Cena oleje by měla odpovídat vzácnosti rostliny, ze které je vyroben, a náročnosti destilace. Čím je olej levnější, tím je větší pravděpodobnost, že je narušena jeho kvalita a čistota.

Vyhněte se “vonným” olejům

Pokud je na etiketě napsáno "vonný olej" a chybí latinský název, nejde o esenciální olej. Vonné nebo parfémové oleje se vyrábějí z esenciálních olejů v kombinaci s chemickými látkami nebo se vyrábějí pouze z chemických látek. Pro aromaterapii nejsou vhodné. Proto se zaměřte na lahvičky, které obsahují pouze jeden esenciální olej v nejčistší formě (100% esenciální olej bez jakýchkoliv dalších látek).