Bezpečné používání esenciálních olejů

Bezpečné používání esenciálních olejů

Ti, kteří s esenciálními oleji teprve začínají, se často ptají, jestli jsou esenciální oleje opravdu bezpečné. Většina esenciálních olejů je skutečně bezpečná, pokud jsou používány správným způsobem. Stejně jako u všech ostatních látek, které přijímáte do svého těla, je však velmi důležité je používat s rozumem. Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované a při neopatrném používání mohou být zdraví škodlivé.

Jak bezpečně používat esenciální oleje?

Jak bezpečně používat esenciální oleje?

Lidé mnohdy předpokládají, že pokud jsou produkty označené jako přírodní nebo čisté, jsou naprosto neškodné, bohužel to není tak úplně pravda. Esenciální oleje mohou být totiž při nesprávném použití nebezpečné.

Pokud použijete přiměřené množství čistého esenciálního oleje, jsou tyto oleje pro vás i vaše blízké naprosto bezpečné. Vysoce kvalitní esenciální oleje podléhají rozsáhlému testování z hlediska jejich čistoty, aby se zajistilo, že je jejich používání bezpečné

Bezpečnostní rady pro používání esenciální oleje

Bezpečnostní rady pro používání esenciální oleje

Při používání esenciálních olejů je třeba dodržovat několik bezpečnostních zásad. Níže jsou uvedeny některé z těchto osvědčených postupů bezpečného používání esenciálních olejů: 

Provedení zkušebního test 

Zkušební test provedete tak, že na malou část pokožky nanesete kapku naředěného esenciálního oleje. Zpozorujete-li jakékoliv nežádoucí kožní reakce, olej okamžitě z kůže smyjte a nadále jej nepoužívejte. 

Ředění esenciálních olejů

Esenciální oleje je nutné naředit nosným olejem, aby se zamezilo výskytu nežádoucích reakcí. Doporučený poměr ředění je jedna kapka esenciálního oleje na pět kapek nosného oleje. Nosný olej je neutrální olej rostlinného původu, například kokosový nebo olivový. 

Ředění tzv. horkých esenciálních olejů

Některé oleje mají obzvlášť silný chemický profil, který na pokožce navozuje hřejivý efekt. Mezi tyto oleje patří například skořice, hřebíček, oregano a tymián. Při použití olejů s takto silným chemickým profilem se doporučuje zředit jednu kapku tohoto esenciálního oleje na deset kapek nosného oleje

Dávkování esenciálních olejů

Správná dávka je nejdůležitějším faktorem bezpečnosti esenciálních olejů. Dokonce i zředěný esenciální olej může způsobit nepříznivou reakci, pokud ho použijete příliš mnoho nebo ho používáte příliš často. Esenciální oleje jsou velmi koncentrované. Pokud tedy stačí použít jen 1-2 kapky, rozhodně jich nepoužívejte více.

Skladování esenciálních olejů

Dbejte na to, abyste esenciální oleje uchovávali mimo dosah dětí. Nikdy nenechávejte děti používat esenciální oleje bez přítomnosti dospělé osoby

Vzhledem k tomu, že se látky v oleji mohou vlivem nadměrného světla nebo tepla snadno měnit, je doporučeno je skladovat při pokojové teplotě a mimo dosah přímého slunečního záření.

Konzultace s odborníkem

Pokud trpíte specifickými zdravotními problémy, před použitím esenciálních olejů se obraťte na svého lékaře. O tom, jestli a jak můžete esenciální oleje používat v těhotenství, se také informujte u svého lékaře.

Dohled nad malými dětmi

Při použití olejů u dětí dbejte zvýšené opatrnosti. Před lokální aplikací na jemnou dětskou pokožku vždy olej nařeďte. Zředěný olej aplikujte nejprve na chodidla a až poté, co se ujistíte, že u dítěte nevyvolá nežádoucí reakci, jej nanášejte na další části těla.

Ochrana před slunečním zářením

Některé esenciální oleje mohou být citlivé na sluneční záření, a to zejména citrusové. V případě vystavení se slunečnímu záření nebo použití solária mohou tyto oleje vyvolat podráždění, zarudnutí nebo změny pigmentu na pokožce. Po nanesení oleje citlivého na sluneční záření na pokožku se nejméně 12 hodin vyhýbejte přímému slunečnímu záření nebo UV záření.

Vyvarování se citlivých míst

Esenciální oleje nenanášejte do nosu, na vnitřní uši, do očí, na poraněnou kůži nebo na jiná citlivá místa

Je možné, že esenciální oleje vyvolávají alergickou reakci?

Je možné, že esenciální oleje vyvolávají alergickou reakci?

Alergické reakce se projevují, pokud se tělo dostane do kontaktu s neškodným druhem bílkoviny, kterou však organismus považuje za hrozbu. Kvalitní esenciální oleje neobsahují žádné bílkoviny, proto nevyvolávají stejné alergické reakce jako například alergie na arašídy nebo pšenici. U některých lidí se však esenciální oleje mohou vázat na bílkoviny v kůži a vytvářet tak typ molekuly, kterou organismus může rozpoznat jako alergen a způsobit tak alergickou reakci. Citlivost na esenciální oleje může vyvolat reakce na kůži, v trávicím systému, dýchacím ústrojí a dalších částech těla.

Tato zvýšená citlivost se vyskytuje jen výjimečně a příčinou těchto reakcí bývá spíše nesprávné použití nebo přecitlivělost pokožky

Dráždivá reakce se začne projevovat během 5 až 10 minut po aplikaci esenciálního oleje. Mezi příznaky může patřit například:

  • zarudnutí pokožky,
  • svědění,
  • pálení nebo bolest,
  • kopřivka,
  • potíže s dýcháním,
  • žaludeční nevolnost.

Jak ošetřit nepříznivou reakci na esenciální oleje?

Většina reakcí na esenciální oleje je mírná a lze je léčit doma. Pokud jste olej aplikovali lokálně, můžete postiženou pokožku zklidnit nosným olejem, například kokosovým. Oblast opatrně otřete hebkým hadříkem, abyste z ní vytáhli a zbavili ji co největšího množství esenciálního oleje. Nemáte-li po ruce nosný olej, můžete použít také mýdlo a vodu. Kůže bude potřebovat čas na zklidnění, které může trvat hodiny, dny nebo i týdny podle závažnosti reakce vašeho těla na daný olej a také podle množství použitého oleje. Je také důležité tento esenciální olej ihned přestat používat, aby nedošlo ke zhoršení reakce. 

Pokud jste olej inhalovali aromaticky, vypněte difuzér a přesuňte se do jiné místnosti nebo ven, kde můžete dýchat bez přítomnosti tohoto oleje ve vzduchu. 

Důležité je s aplikací olejů začít pomalu, s malým množstvím, a sledovat, jaké metody aplikace a dávky u vás vyvolávají zvýšenou citlivost.

V případě závažných reakcí vyhledejte lékařskou pomoc.

Pokud jste citliví pouze na určitý olej, jednoduše jej přestaňte používat a zvolte jinou alternativu. Případně můžete olej více naředit a sledovat, jak vaše tělo reaguje. Pokud se u vás projeví citlivost po lokálním použití esenciálního oleje, je možné, že jej i nadále budete moct používat aromaticky.

Jaké esenciální oleje jsou citlivé na sluneční záření?

Jaké esenciální oleje jsou citlivé na sluneční záření?

Některé esenciální oleje obsahují molekuly, které při působení slunečního záření vyvolávají nepříznivé reakce, to znamená, že při lokální aplikaci a následnému vystavení pokožky UV záření může dojít k výskytu závažnějších zdravotních potíží. Citrusové esenciální oleje, zahrnující citron, limetku, pomeranč a bergamot, vyvolávají tyto fotosenzitivní reakce.

Mezi příznaky těchto reakcí patří:

  • zarudnutí nebo změna zbarvení kůže,
  • svědění nebo pálení,
  • puchýře.

Oleje citlivé na sluneční záření nenanášejte na pokožku, pokud plánujete v následujících 12 hodinách pobývat na přímém slunci. Pokud je pobyt na slunci nevyhnutelný, oblast, na kterou jste olej nanesli, zakryjte vhodným oblečením, aby se zabránilo přímému slunečnímu záření.

Proč je nutné esenciální oleje ředit?

Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované těkavé látky. Chcete-li esenciální oleje používat bezpečně, je důležité je ředit. Použití esenciálního oleje přímo z lahvičky bez jeho předchozího zředění může rychle vést ke vzniku podráždění pokožky. Ředění esenciálních olejů nesnižuje účinky látek obsažených v těchto olejích, ale pomáhá olej lépe rozprostřít, aby byl šetrnější k pokožce. Ve skutečnosti tedy ředění neubírá esenciálnímu oleji na účinku. Naopak umožňuje mnohem účinnější lokální aplikaci.

Jak se esenciální oleje ředí?

Jak se esenciální oleje ředí?

Pravděpodobně nejoblíbenějším způsobem ředění esenciálních olejů je smíchání esenciálních olejů s nosnými oleji. Nosné oleje se používají k bezpečnému nanesení esenciálních olejů na kůži, aniž by došlo ke snížení jejich účinků a kvality. Existuje mnoho druhů nosných olejů:

Nosné oleje se od sebe liší typem a množstvím živin, viskozitou (která má vliv na výsledný pocit na pokožce) a vůní (která ovlivňuje vůni po smíchání s esenciálními oleji). Při výběru nosných olejů byste měli zvážit všechny tyto faktory.

Při ředění esenciálních olejů začněte s jednou kapkou esenciálního oleje v kombinaci s jednou až pěti kapkami nosného oleje. Množství nosného nebo esenciálního oleje můžete zvýšit nebo snížit, abyste dosáhli požadovaného stupně zředění.

Jsou esenciální oleje bezpečné pro děti?

Jsou esenciální oleje bezpečné pro děti?

Mnoho rodičů je přesvědčeno o prospěšnosti používání esenciálních olejů pro svou vlastní potřebu, ale stále mají pochybnosti o tom, zda jsou tyto oleje bezpečné i pro jejich děti. Vzhledem k tomu, že jsou děti menší a mnohem citlivější než dospělí, je třeba si uvědomit, že pro ně platí jiná pravidla než pro dospělé. U dětí je větší pravděpodobnost výskytu nežádoucích reakcí než u dospělých, a proto je důležité vědět, jak esenciální oleje bezpečně používat. Dodržujte následující pokyny, aby bylo používání esenciálních olejů u dětí co nejúčinnější a nejbezpečnější:

Upravte dávku

Dětem je třeba aplikovat vždy menší dávky esenciálních olejů než dospělým. Při lokální aplikaci použijte 1 nebo 2 zředěné kapky, při difúzi stačí jen pár kapek.

Esenciální olej vždy řeďte

Vzhledem k tomu, že děti mají velmi citlivou a jemnou pokožku a jejich tělo se ještě vyvíjí, je nutné esenciální olej před použitím na dětskou pokožku vždy naředit. Oleje v jejich plné koncentraci mohou být při přímé aplikaci na pokožku velmi škodlivé.

Nepoužívejte mátový olej u dětí mladších 6 let

Olej z máty peprné by se neměl lokálně aplikovat ani difuzovat v okolí dětí mladších 6 let. Může totiž zvyšovat riziko vzniku epileptických záchvatů

Oleje nanášejte v bezpečných oblastech těla

Nejprve začněte olej masírovat do chodidel dítěte. Chodidla jsou totiž méně citlivá než ostatní části těla, a proto je to bezpečné místo ke zkoušení nových olejů a zjišťování případné citlivosti. 

Poraďte se s odborníkem

Máte-li jakékoli dotazy ohledně způsobu použití oleje nebo poměrů ředění, které můžete u svého dítěte použít, obraťte se před použitím na odborníka.

Jsou esenciální oleje bezpečné během těhotenství?

Jsou esenciální oleje bezpečné během těhotenství?

Esenciální oleje je možné použít k mnoha účelům a v poslední době je stále častěji využívají i těhotné ženy. Ženy během těhotenství často pociťují určité nepohodlí, od rozsáhlých bolestí zad až po probdělé noci. Při správném použití mohou esenciální oleje přispět k uvolnění a relaxaci.

Použití některých druhů esenciálních olejů je v těhotenství bezpečné, zatímco některým je třeba se vyhnout.

V těhotenství nepoužívejte následující esenciální oleje:

I když je velmi důležité se před použitím esenciálních olejů v těhotenství poradit s lékařem, následující esenciální oleje se v těhotenství používají k dosažení většího komfortu:

Před zahájením používání esenciálních olejů během těhotenství vždy používejte oleje pouze v doporučeném množství a před použitím se poraďte s certifikovaným aromaterapeutem nebo lékařem.

Jsou esenciální oleje bezpečné během kojení?

Tak jako byste se měla o používání esenciálních olejů v těhotenství nejdříve poradit se svým lékařem, tak byste se s ním měla poradit i v případě, až se rozhodnete kojit. U kojících žen je důležité si uvědomit, že látky, které se dostávají do těla, se často nachází také v mateřském mléce a mohou být pro dítě škodlivé. Podobně jako byste se před použitím jakéhokoliv nového produktu během kojení poradila se svým lékařem, stejně tak je důležité konzultovat i používání esenciálních olejů s odborníkem. Následující seznam není kompletní, ale může sloužit jako přehled základních esenciálních olejů vhodných pro kojící ženy:

Je bezpečné používat esenciální oleje v blízkosti domácích zvířat?

Je bezpečné používat esenciální oleje v blízkosti domácích zvířat?

Esenciální oleje v lidském těle sice účinkují velmi dobře, ale u našich zvířecích miláčků tomu může být trochu jinak. Při difúzi esenciálních olejů v místnosti, kterou sdílíte se svým domácím mazlíčkem, byste proto měli dbát zvýšené opatrnosti. Jejich tělo totiž nezpracovává tyto přírodní sloučeniny stejným způsobem jako lidské tělo a některé oleje mohou být pro vašeho domácího mazlíčka dokonce toxické.

Jsou některé esenciální oleje pro zvířata více nebezpečné než jiné?

Jsou některé esenciální oleje pro zvířata více nebezpečné než jiné?

Esenciální oleje jsou velmi účinné. Jejich látky velmi intenzivně reagují se sloučeninami v našem těle i v těle domácích zvířat, a proto jsou esenciální oleje tak prospěšné. Pokud by totiž v našem organismu nijak nepůsobily, neměly by žádný účinek. To je ale také důvod, proč se mnohé esenciální oleje a zvířata nesnesou. Řada olejů je totiž pro zvířata v podstatě jedovatá nebo toxická, protože jejich interakce narušují přirozenou chemii jejich organismu.

Některé esenciální oleje jsou neškodné, a to hlavně v malém množství. Řada esenciálních olejů je pro domácí zvířata přímo toxická. Tyto oleje jsou toxické jak při aplikaci na zvířecí kůži, tak při použití v difuzérech nebo pokud je zvíře olízne.

Pokud se rozhodnete používat esenciální oleje v blízkosti domácích zvířat, pak nepoužívejte následující oleje, protože je o nich známo, že jsou pro kočky a psy toxické: