Tajemství destilace: Jak se vyrábí esenciální oleje?

Tajemství destilace: Jak se vyrábí esenciální oleje?

Nahlédněte do fascinujícího světa destilace a odhalte tajemství výroby esenciálních olejů. Destilace je starobylá technika, která umožňuje získávat z rostlin cenné a aromatické esence. Tento článek vás provede procesem destilace esenciálních olejů od začátku až do konce. Tak pokračujte ve čtení a vydejte se na cestu do světa vůní a léčivých rostlin.

Destilace: Klíčový faktor pro získání kvalitních esenciálních olejůDestilace Klíčový faktor pro získání kvalitních esenciálních olejů

Destilace esenciálních olejů je technika, která se už po staletí používá k získávání látek z různých rostlin. Tímto procesem se z rostlin získávají silné aromatické látky, které se dají oddělit a následně zkoncentrovat do jediné látky. V současné době se esenciální oleje často používají při výrobě svíček, aromaterapeutických produktů a dalších

Destilace esenciálních olejů má své počátky už ve starověku. První esenciální oleje byly vyrobeny v Indii a Egyptě, kde se používaly k léčbě různých onemocnění a ke zlepšení duševní pohody. Od té doby se destilace esenciálních olejů stala oblíbenou technikou jak v aromaterapii, tak ve světě parfumerie, kde se tvoří látky založené na jejich vůni

Suroviny potřebné pro výrobu esenciálních olejů

Esenciální oleje jsou přírodní produkty získávané z rostlin, květů a koření a lze je získat metodami, jako je destilace, louhování a extrakce. Existuje několik různých surovin, z nichž lze esenciální oleje vyrábět, všechny však mají společné to, že jsou přírodní.

Nejčastější suroviny používané k výrobě esenciálních olejů jsou:

  • tráva,
  • květiny,
  • bylinky,
  • ovoce,
  • kořeny,
  • semena,
  • pryskyřice.

Tyto suroviny se často sbírají ve formě čerstvých květů, bylinek nebo koření, popřípadě se mohou usušit. Některé suroviny, například pryskyřice, se obvykle odřezávají ze stromů nebo rostlin a poté se usuší. Při výrobě esenciálních olejů je velmi důležité, aby byly suroviny čerstvé, protože právě takové suroviny budou mít nejvyšší koncentraci látek, které jsou pro výrobu esenciálního oleje nezbytné.

Různé metody destilace esenciálních olejů

Různé metody destilace esenciálních olejů

Destilace esenciálních olejů je proces, který vyžaduje přesnost a dodržování stanovených postupů. Existuje několik různých metod destilace esenciálních olejů, například:

  • destilace vodní parou, 
  • lisování za studena,
  • suchá destilace.

Destilace vodní parou

Destilace vodní parou je nejběžnější a nejpoužívanější metodou destilace esenciálních olejů. V podstatě se při ní používá teplo k uvolnění vzdušných silic do kapaliny. Tyto silice se poté zahušťují a sbírají. Různé suroviny však mohou na tuto destilační metodu reagovat jinak, proto je důležité vždy provést podrobnou analýzu a optimalizaci.

Při destilaci parou se suroviny, jako jsou byliny, kořeny, semena nebo plody, vloží do nádoby naplněné teplou a čistou vodou. Při zahřání vody by mělo dojít k varu, při kterém se z rostliny uvolní aromatické sloučeniny. Tyto sloučeniny se pak od vody oddělí destilací. Klasický destilační přístroj se skládá z kovové nádoby, která je obložena tepelně izolovanou stěnou a doplněna o odklopné víko. Při zahřívání vody vzniká pára, která je vedena do nerezového potrubí. Pára prochází potrubím, do kterého se postupně přidává látka s nižší teplotou ohřevu. To páru ochladí a způsobí kondenzaci těkavých sloučenin do oleje. Olej pak opustí destilační přístroj potrubím vedoucím k odpařovacímu zařízení. Tento proces se opakuje, dokud není esenciální olej zcela čistý.

Lisování za studena

Lisování za studena je proces, při kterém se pomocí studeného tlaku extrahují esenciální oleje z rostlin. Tento proces je velmi šetrný a ideální pro suroviny, které by nesnesly působení tepla

Suchá destilace

Další metodou destilace esenciálních olejů je suchá destilace. Jedná se v podstatě o proces vysokotlaké destilace, který spočívá v distribuci vody a extrakci rostlinných silic při vyšší teplotě. Tento postup je vhodný zejména pro extrakci esenciálních olejů z některých druhů lesních dřevin.

Omezení parní destilace esenciálních olejů

Destilace vodní parou využívá vysokých teplot a vysokého tlaku k rozkladu látek obsažených v surovinách na jednotlivé esenciální oleje. I když může být velmi účinná, existují určitá omezení, která nelze ignorovat. Destilace vodní parou může například způsobit, že oleje budou vypadat jakoby "rozbředle", protože spalováním během destilace se může zničit jejich přirozená chuť a vůně. Při destilaci vodní parou může také dojít ke ztrátě některých chemických složek, které jsou zásadní pro léčebné účinky. Z toho vyplývá, že i když je destilace vodní parou účinná, existují i jiné metody, které mohou poskytnout lepší výsledky.

Lisování esenciálních olejů za studena

Esenciální oleje je také možné získat lisováním za studena. Lisování za studena je pomalejší a pracnější proces než destilace vodní parou. Během tohoto procesu se rostlinný materiál rozemele nebo rozdrtí a poté se z něj vylisuje šťáva. Tento extrakt obsahuje celou řadu složek včetně esenciálních olejů, tříslovin a dalších látek.

Hlavní výhodou lisování za studena je, že se při něm zachovávají jemné složky esenciálního oleje i jeho přirozená vůně a chuť. Jde o oblíbenou metodu výroby esenciálních olejů z citrusových plodů, jako je citron, grapefruit a limetka

Lisování za studena je však náročné na manuální práci a může trvat i několik hodin. Rostlinný materiál se nejprve musí zpracovat rozdrcením nebo rozemletím. Poté se vloží do lisu, kde se pomalu extrahuje šťáva. Poté se tento extrakt přefiltruje a esenciální oleje se oddělí od ostatních složek

Je důležité poznamenat, že lisování za studena není vhodné pro všechny rostliny; některé totiž vyžadují k extrakci esenciálních olejů destilaci vodní parou. Lisování za studena je navíc ve srovnání s destilací vodní parou mnohem dražší metodou.

Praktické ukázky destilace esenciálních olejů přímo v laboratoři

Praktické ukázky destilace esenciálních olejů přímo v laboratoři

Výroba esenciálních olejů je složitý proces, který se obvykle provádí v laboratoři. Pracovníci laboratoří používají různé destilační metody, aby bylo dosaženo co nejvyšší účinnosti a kvality produktu. Nyní se podíváme na standardní postupy používané při destilaci esenciálních olejů.

Suroviny se nejprve rozemelou na malé kousky. Poté se přemístí do tlakové nádoby, ve které se zahřívají. Tato nádoba je obvykle vybavena vypouštěcím ventilem, který slouží pro regulaci teploty. Zahřátý roztok rozloží chemické vazby v surovině. Uvolněné sloučeniny se přesunou do další nádoby, ve které se ukládají jednotlivé oddělené látky.

K filtrování jsou zapotřebí speciální techniky. Pracovníci laboratoří obvykle používají gravitační nebo odstředivou metodu. Odstředění se provádí pomocí silných magnetů, které oddělují částice podle jejich hmotnosti. Přefiltrovaný produkt se dále destiluje pomocí destilačních pilířů. Výsledný esenciální olej je pak vysoce kvalitní, protože se z něj oddělily všechny nečistoty.

Existuje mnoho oblíbených esenciálních olejů, které se získávají různými destilačními metodami. Níže jsou uvedeny 3 z nich:

Levandulový olej

Levandulový olej

Levandulový olej se získává destilací květů levandule. Při destilaci se z nich oddělí aromatické látky a vznikne olej s jemnou a uklidňující vůní

Tea tree olej

Tea tree olej

Tea tree olej se získává destilací listů a větví čajovníku. Při destilaci dochází k odhalení silných antimikrobiálních vlastností tohoto oleje, díky nimž je oblíbený při péči o pleť a léčbě kožních problémů

Mátový olej

Mátový olej

Mátový olej se získává destilací listů máty peprné a má osvěžující a chladivé účinky. Je oblíbenou přísadou v kosmetických produktech a ústních vodách.

Destilace: Odhalení cesty k přírodním esenciálním olejům 

Destilace Odhalení cesty k přírodním esenciálním olejům

V tomto průvodci jsme se zabývali destilací esenciálních olejů. Destilace esenciálních olejů je proces používaný k získávání aromatických látek z rostlinných materiálů. Nejběžnější metodou destilace je destilace vodní parou. Alternativní metodou je lisování za studena, které se obvykle používá k extrakci ovocných silic. Obě metody mají své výhody i nevýhody. V tomto průvodci jsme si také ukázali postup při destilaci esenciálních olejů v laboratoři. Díky pochopení celého procesu destilace esenciálních olejů můžete lépe porozumět složením esenciálních olejů a procesu jejich výroby. Pochopení postupů destilace vám také poskytne přehled o výhodách a nevýhodách používání esenciálních olejů.

Objevte sílu esenciálních olejů a jejich blahodárné účinky na vaše zdraví a pohodu! Prozkoumejte naši širokou nabídku kvalitních esenciálních olejů a objevte jejich všestranné využití v aromaterapii, péči o pleť, relaxaci a mnoha dalších oblastech.  Navštivte náš e-shop a objednejte si esenciální oleje ještě dnes!